fbpxWAAROM ZELFLIEFDE
(vooral als moeder-zijnde)
ZO BELANGRIJK IS

Als moeders krijgen we heel vaak een spiegel voorgehouden door onze kinderen. Onze kinderen doen namelijk niet wat wij zeggen, ze doen wat wij doen – en jouw gedrag vervolgens te zien bij jouw kind kan soms behoorlijk confronterend zijn.
Vooral als het gaat om thema’s als zelfliefde en zelfvertrouwen, waarbij je graag zou willen dat jouw kind ervan overstroomt. Jij ziet je kind namelijk in al zijn schoonheid en bent zo trots op hem of haar – net zoals jouw kind op jou. Alleen zal je kind niet overnemen wat je zegt, maar wat je doet en als jij laat zien dat je jezelf niet belangrijk vindt, jezelf wegcijfert, niet goed genoeg vindt, geen liefde verdienend dan zal jouw kind dat gedrag op den duur ook overnemen.

Dit zeg ik niet om je bang te maken of met de vinger te wijzen naar iets wat je misschien al lastig vindt. Ik probeer je hiermee alleen duidelijk te maken hoe belangrijk de relatie met jezelf ook voor je kind is en ik wil je graag een ingang bieden om jezelf met andere ogen te bekijken, zodat je de liefde die je voor je kinderen hebt en het vertrouwen dat je in hen hebt, ook voor jezelf terug kunt vinden.

Kinderen hebben heel fijne antennes en pikken snel op hoe wij ons voelen en wat er in ons speelt – soms voordat wij het überhaupt in de gaten hebben, zonder dat wij door hebben dat zij naar ons kijken en ons kopiëren. Ze kijken naar ons – ook op de momenten dat we niet gezien willen worden, ook op de momenten dat we niet van onszelf houden, ook op de momenten dat we onzeker zijn en ons willen verstoppen.
Is er iets mis met ons kwetsbaar opstellen en onze kinderen het hele plaatje te laten zien – ook de mindere momenten waarop we twijfelen? Nee, ik denk het niet. Want ook deze momenten horen bij het leven en deze te verstoppen en te verbergen kan er juist voor zorgen dat er meer onzekerheid ontstaat en het gevoel dat er niet alles gedeeld kan worden. Maar een goede basis aan zelfliefde en zelfvertrouwen willen we meestal wel graag aan onze kinderen meegeven – en maakt ook ons eigen leven vaak stukken leuker en makkelijker.
Zelfliefde en zelfvertrouwen betekent niet om alleen onze mooie kanten te kunnen waarderen, maar vooral ook dat te kunnen omarmen wat we niet goed of juist lelijk vinden aan onszelf. Eigenschappen die ons onzeker maken of die we proberen te verbergen te kunnen omarmen. Want eigenlijk is precies dat de essentie van zelfliefde: onvoorwaardelijk van jezelf kunnen houden – zoals je bent. Het is niet moeilijk om van de mooie kanten, onze talenten en ‘positieve’ eigenschappen te kunnen houden. Maar ook je ‘uglies’, je ‘lelijkheid’ omarmen – dat vraagt overgave en onvoorwaardelijke zelfliefde.
Meestal zit er op onze 'lelijke' kanten schaamte en is het daarom nóg moeilijker om deze te kunnen omarmen en ze aan de wereld maar in eerst instantie aan ons zelf te laten zien. Soms zijn we zelfs al zo gewend geraakt om sommige delen van onszelf te verstoppen, dat we ons er niet eens meer bewust van zijn. Herken je dit?
Wat zou er gebeuren als je ook deze eigenschappen volledig zou omarmen en jezelf volledig zou durven te laten zien zoals je bent?
Het omarmen van dat wat je eigenlijk afstoot is misschien wel het moeilijkste proces in het opbouwen van zelfliefde en zelfvertrouwen, maar ook het proces dat je uiteindelijk onvoorwaardelijke liefde voor jezelf op gaat leveren en je bevrijdt van alle muren die je om je heen hebt gebouwd. Tegelijk zorgt het er ook voor dat je vrijuit jezelf kunt zijn, want ook al spreekt iemand je aan op één van die kanten die je minder waardeert aan jezelf, je kent deze kant al, je weet al hoe je ermee om kunt gaan en waarom je ook deze kant van jezelf mag omarmen. Zo kan jouw ‘innerlijke criticus’ deze eigenschap van jezelf niet meer benutten om je bang te maken of je te laten twijfelen aan jezelf – je bent dus helemaal bevrijd van al deze triggers – heerlijk!

Een andere stap in dit proces is jezelf vergeven. We kennen het allemaal: momenten waarop we achteraf met spijt terugkijken op hoe we hebben gereageerd, gesprekken die we anders hadden willen voeren, situaties die we anders hadden willen aanpakken – maar dat kan niet, het is te laat. Vaak is het zo dat deze situaties ons gaan achtervolgen, dat we onszelf steeds weer voorhouden dat we iets verkeerd hebben gedaan en daarom boos op onszelf zijn. Zoals al aangegeven zijn het echter situaties waar we niets meer aan kunnen veranderen. Het enige wat we kunnen doen is onszelf vergeven en het loslaten. Hierdoor bevrijden we onszelf, versterken we de relatie met onszelf en kan de zelfliefde weer stromen.

Ook bewustwording is een belangrijk punt als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, maar vooral met betrekking tot het thema zelfliefde en zelfvertrouwen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je tegen jezelf praat: ben je liefdevol? Ben je gemeen? Ben je open? Stel je hoge eisen? Ben je mild voor jezelf? Zou je zo ook tegen je beste vriendin praten? Als iemand zo tegen jou zou praten, zou je er dan zin in hebben om met diegene op de koffie te gaan of zou je het contact heel snel afkappen? Word je bewust van hoe je met jezelf communiceert en kijk op welke manier je dit aan zou willen passen. Hoe je met jezelf praat heeft ook impact op hoe je omgeving je waarneemt en op je relaties met anderen.

Net als externe relaties is ook onze relatie met onszelf er eentje die we moeten onderhouden en die onze aandacht vraagt. Het is dan ook belangrijk dat je je openstelt om te luisteren naar jouw gevoelens en dat je deze serieus neemt. Jij mag jezelf alles gunnen, jij mag tijd en aandacht geven aan jezelf en je mag geduldig en liefdevol tegen jezelf praten.
Zodra je jouw verbinding met jezelf weer aanwakkert en blijft onderhouden, begint deze te groeien en zal het steeds makkelijker worden om op jezelf te kunnen vertrouwen.
Zelfvertrouwen komt -zoals de naam al zegt- voort uit jezelf vertrouwen en dat vertrouwen kun je opbouwen door bijvoorbeeld afspraken die je met jezelf maakt na te komen. Ik bedoel hierbij niet dat je strenge regels of hoge eisen aan jezelf moet stellen en jezelf alleen maar kunt vertrouwen als je deze ook daadwerkelijk nakomt. Ik bedoel vooral dat je rekening houdt met wat je wel of niet aankunt - daarin genadeloos eerlijk bent tegen jezelf - en afspraken die je daarop gebaseerd maakt, nakomt. Om zelfvertrouwen op te bouwen heb je uiteindelijk geen bevestiging nodig van buitenaf of van anderen om je heen, maar alleen van jezelf. Natuurlijk is erkenning fijn en mag je zeker ook van complimenten genieten, maar weet dat deze niet noodzakelijk zijn en dat je er zeker niet van afhankelijk bent om meer zelfvertrouwen of zelfliefde te kunnen ervaren.
Uiteindelijk ben je zelf je strengste criticus en zal alleen intrinsieke bevestiging (dus bevestiging die uit jezelf komt) jouw zelfvertrouwen duurzaam opbouwen.

Zoals je ziet zijn er voldoende mogelijkheden om de liefde en het vertrouwen in jezelf weer aan te wakkeren en steeds verder op te bouwen. Mocht je nu dus nog niet barsten van zelfliefde en zelfvertrouwen – doe er je voordeel mee!

En tot slot: vergeet niet dat dit een groot, langdurig en soms ook pijnlijk en confronterend proces kan zijn. Wees daarom lief voor jezelf, verwacht niet te veel van jezelf en geef jezelf tijd. Je bent al zo ver gekomen, je hebt al zoveel bereikt en daar mag je onwijs trots op zijn.


Mocht je na het lezen van deze blog graag meer willen weten over de onderwerpen zelfliefde en zelfvertrouwen en wil je zelf aan de slag met deze belangrijke thema's, dan is het Seasons of Motherhood online Circle programma zeker iets voor jou!
Hierin ontdek je (naast andere interessante en essentiële levensthema's) onder meer:
- Hoe je met jezelf communiceert en hoe dit jouw gedachten en gedrag beïnvloedt
- Welk impact jouw relatie met jezelf op jouw kinderen heeft en hoe je deze positief kunt versterken
- Hoe je meer zelfliefde ervaart - ook en juíst op mindere dagen
- Hoe je op elk moment van de dag de diepe verbinding met jezelf kunt opzoeken


Mama, you got this!

Liefs, Evi


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: